Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Marchewkowy krem do twarzy z biofermentem z aceroli 5%

Regeneracyjny, nawilżający i natłuszczający krem z maceratem z marchwi, olejem rokitnikowym i biofermentem z aceroli. Przeznaczony do cery wymagającej odnowy, dojrzałej, wiotkiej.

 

Porcja na ok. 30ml do słoika

 

faza

składniki

%

ilość na ~ 30ml

wodna

Woda filtrowana i przegotowane

65

19,5g

 

Gliceryna roślinna kosmetyczna 99,5% Ph. Eur. 

4

1,2g

tłuszczowa

Olivem 1000

5

1,5g

 

Macerat z marchwii

15

4,5g

 

Olej z rokitnika zimnotłoczony

5

1,5g

trzecia

Bioferment z aceroli

5

1,5g

 

Eco konserwant płynny

1

0,3g

 
Kwas mlekowy
q.a.
ile potrzeba
 
 
 
Użyteczne informacje:
 
 
 
Akcesoria przydatne do zrobienia receptury:
 
Waga
- Zlewka skalowana 25ml

 

 

Sposób przygotowania w łaźni/kąpieli wodnej:

 

(1) Odmierz w osobnych naczyniach Olivem, macerat i olej z rokitnika, następnie połącz w jednym naczyniu np. tym z rokitnikiem. Jeśli masz wprawę w odmierzaniu odwarz składniki w jednej zlewce np. 25ml.

(2) W zlewce 50ml odmierz glicerynę, odstaw na bok.

(3) Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca.

(4) Do kąpieli wodnej wstaw zlewkę z częścią olejową i podgrzewaj aż rozpuści się emulgator i roztwór stanie się klarowny.

(5) Gdy część olejowa jest rozpuszczona przygotuj część wodną. Przelej odpowiednią ilość zagotowanej wody do zlewki z gliceryną. Sprawdź termometrem czy temperatura wody jest zbliżona do temperatury części olejowej. Ważne aby była nie niższa niż temperatura części olejowej.

(6) Teraz część olejową przelej do części wodnej i zacznij dość intensywnie mieszać. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C.

(7) Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj do zlewki witaminę E, dokładnie wymieszaj.

(8) Dodaj do emulsji olejową witaminę C, wymieszaj.

(9) Dodaj konserwant, wymieszaj.

(10) Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.

 

Informacje dodatkowe:

 

- Zalecamy odmierzanie składników w osobnych naczyniach i dopiero łączenie. W przypadku, gdy niechcący wlejemy więcej danego skladnika mamy możliwość zmniejszenia ilości.

- Aby przyśpieszyć studzenie emulsji użyj zimnej kąpieli wodnej. Wstaw zlewkę ze składnikami do zimnej miseczki z wodą.

- Tworząc emulsję z Olivem1000 w momencie studzenia (zazwyczaj ok.50 st.C) emulsja wygląda chwilowo jak budyń/galaretka. Jest to normalny proces. Po niedługim czasie uzyskuje ponownie leistą konsystencję emulsji.

- Jeśli z jakiegoś powodu emulsja nie powstała, rozgrzej ponownie całość ciągle mieszając. Zazwyczaj udaje się doprowadzić emulsję do momentu, kiedy emulsja wchodzi w fazę budyniu/galaretki. Wyjmij wtedy zlewkę z kąpieli wodnej i intensywnie mieszając ponownie ostudź.

- pH kremu wynosi 7,1. W celu obniżenia użyj kwasu mlekowego (2-3 krople) lub roztworu kwasu cytrynowego.

 

Przechowywanie

stosowanie

termin przydatności

bez konserwantu w lodówce, z konserwantem w szafce

rano i (lub) wieczorem na oczyszczoną twarz

bez koserwantu do 1 tygodnia, z konserwantem 3 m-ce

 

 

Produkty w recepturze

Cena wybranych produktów: 199,99 zł

Wszystkie produkty do koszyka
Wszystkie produkty do koszyka
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj

Powiązane receptury